Meteen naar de inhoud

Zelfredzaamheid

  • log

Nienke was een week in het ziekenhuis, van 30 maart t/m 3 april 2020. Dat stond helemaal vol met pompflesjes om de handen mee te ontsmetten. Qua centraal COVID-19 verzamelpunt, natuurlijk. De flesjes waren met kettinkjes vastgemaakt. Kennelijk een doelwit voor wie ook thuis de handen wil kunnen steriliseren. Het deed in hem het verlangen ontwaken ook zo een pompflesje te verwerven. Hij noteerde het merk, Sterillion, en begaf zich op internet.

Dat avontuur begon met goede moed en vond zijn eerste mijlpaal in het besef dat alle Sterillion was uitverkocht. Zoals zo vaak bleek via een ontwaakt verlangen dat zijn persoonlijkheid er een van de doorsnee is. Als wat je wilt hebben op het moment van realisatie is uitverkocht is dat een verdedigbare gevolgtrekking. Met andere woorden: rond 30 maart 2020 wil iedereen in Nederland kunnen beschikken over een pompflesje met Sterillion.

In het ziekenhuis hadden de pompflesjes een inhoud van een halve liter. Op internet had hij gezien dat je het kon maken van 80% alcohol. Het leek hem onwaarschijnlijk dat die op zou zijn, zodat hij zich naar een apotheek begaf waarvan hij vermoedde dat die het zelf zou maken en voor de verkoop beschikbaar houden. Dat klopte. Hij kon een flesje van 100 cc voor 6.50 Euro verwerven. Een halve liter kwam zo op 32.50 Euro. Hij kocht het flesje, gaf het aan zijn dochter en besloot te bezien of hij het spul zelf kon maken.

Opnieuw naar internet. De 80% alcohol was vrijwel overal uitverkocht, behave bij een firma in Ede, die een bestelling van 5 liter te klein vond maar bereid was 10 liter te bezorgen tegen 70 Euro. Het zou de volgende dag voor zijn deur staan. Daar stond het ook. Intussen een bezoek gebracht aan een echte drogist (geen keten) en gevraagd of hij het spul verkocht waarmee je van alcohol handalcohol maakt. Ja dus. Voor 3.50 Euro had hij genoeg voor 30 liter alcohol en een leeg halveliterpompflesje kreeg hij erbij kado. Hup naar huis en aan de slag. Op 4 april had hij een halveliterpompflesje met handalcohol op de trap staan. Dat had 73.50 Euro gekost. Maar hij had het. En hij had een voorraad voor nog 19 flesjes. Zo bezien kostte dat eerste halveliterflesje 3.68 Euro en de tweede 100 cc 77 Eurocent.

Het is snel gegaan, dacht hij, dat opschalen. Van landwegen naar provinciale wegen naar snelwegen, van dorpen naar steden naar metropolen, van specialisten naar winkelketens naar online multinationals en van mainframes naar personal computers naar smartphones. Dat we daarmee kwetsbaar worden en zijn geworden als onze literaire, musikale, culturele en intellectuele smaken uit de pas lopen wisten we al. Voor onze potentie tot zelfredzaamheid blijkt dat nu ook te gelden.