Meteen naar de inhoud

Week 23, 6 juni 2020

  • output

Hier zijn de gegevens die ik zal gebruiken om de speelgoedwereld te kalibreren die ik aan het bouwen ben om intellectueel grip te krijgen op de COVID-19 pandemie. Ik schrijf dit in realtime. Vandaag is het 6 juni 2020. Ik gebruik gegevens uit worldometer.

This image has an empty alt attribute; its file name is C0P1numbersA-1024x583.png
The data per June 6, 2020

Vandaag heb ik alleen de gegevens in de tabel van Fig. 1 beschikbaar. Vierentwintig weken (0-23), elk eindigend op vrijdag. De data staan in kolom 1. Eén wereld en vijf rechtsgebieden: China of PRC, USA, Frankrijk of F, VK en Nederland of NL. Twee soorten informatie (cumulatief): het aantal geregistreerde coronavirusinfecties (-i) en het aantal geregistreerde sterfgevallen (-d). Deze cijfers wijken af van wat de feiten zijn, maar ze zijn de beste die ik kan krijgen.

De gegevens in Fig. 1 tonen de cumulatieve dynamiek van COVID-19-infecties en -sterfgevallen. Om een beeld te krijgen van de dynamiek van de “wave” berekent men de verschillen tussen twee opeenvolgende weken. In figuur 2 zijn deze vastgelegd voor de dodelijke slachtoffers (dd, delta-d).

This image has an empty alt attribute; its file name is NumbersB.png
Fig 2. COVID-19 derived information: weekly dynamics in death registrations

Het hebben van zes rechtsgebieden in data nodigt uit tot vergelijking. Dit is niet makkelijk. Mijn eerste poging is in figuur 3. Daar laten we de dodelijkheidscurven zien van de gegevens van figuur 1. Om die data te lezen hebben we tenminste twee verschillende schalen nodig. De grafiek bovenaan is geschaald om de accumulatie van sterfgevallen te tonen tot max. 120.000 per jurisdictie. Deze schaal geeft een overzichtsbeeld waarin elke jurisdictie past, behalve de wereld die in week 16 buiten beeld loopt. En rond week 12 wordt het beeld onderin te druk, zodat de trends in de VS, F, het VK en NL nauwelijks te onderscheiden zijn.

This image has an empty alt attribute; its file name is C0P1scales-1-1024x532.png
Fig. 3 Combine and Compare

Daarom hebben we nog een grafiek met dezelfde gegevens toegevoegd, maar nu geschaald om de accumulatie van sterfgevallen te tonen tot maximaal 7.000. Deze benadering maakt het mogelijk om te focussen op wat er gebeurt in de eerste perioden van de pandemie per rechtsgebied. Om vergelijking met algoritme 0 mogelijk te maken, heb ik de curve in beide toegevoegd, zodat deze wordt weergegeven als de meest linkse curve (grijs, pen-6). Het verlaat de bovenste grafiek in week 16 en de onderste grafiek in week 10. Het is niet altijd gemakkelijk om te beseffen dat deze presentaties dezelfde gegevens vertegenwoordigen. Het is ook niet vanzelfsprekend dat de curve voor algoritme 0 schaalvrij is – wat betekent dat deze op verschillende schalen dezelfde vorm heeft. Het is verder nuttig om te vermelden dat voor elk van de curven op basis van waarnemingen de eerste weken de algoritme-0-kenmerken volgen, zij het in verschillende weken van de pandemie.

Daarom had ik nog een alternatieve aanpak nodig. Ik heb hem in Fig.4 gezet.

Fig .4 Schalen en vergelijken

Figuur 4 toont zes kolommen voor zes rechtsgebieden. De rijen visualiseren nieuwe sterfgevallen, nieuwe infecties en cumulatieve sterfgevallen per week. Dus als deze op een niveau van 1000 per dag liggen tonen de minigrafen een ordegrootte van 7000. Voor vergelijkingen in de tijd hebben week 10 en week 20 een verticale lijn. Interpretaties worden later aangeboden en besproken.