Meteen naar de inhoud

Wat is het nieuws?

  • opinie

Meneer Sum kreeg een bericht geretweet dat draaide om het volgende. De Amerikaanse binnenlandse politiek is onderweg naar presidentsverkiezingen in november. Dus is er een strijd gaande over wie de meeste kiezers bindt: de republikeinen (Trump) of de democraten (Biden). Er zijn tegelijkertijd vier crises gaande in de USA. Economisch (recessie), sociaal (discriminatie, de black lives matter beweging), handhaving (het politiegeweld) en medisch (de coronaviruspandemie).

Het gevecht om de kiezer verloopt via de media. Het bericht dat meneer Sum kreeg bevat het volgende: “I deeply apologize and I retweeted without watching the full video. I deleted the tweet,” Schlapp wrote. “I would never knowingly promote the use of that word. This is time for healing the nation and not division.”

Het artikel waaruit dit citaat stamt waarschuwt voor een techniek die aan de zijde van de republikeinen wordt gehanteerd om tegelijkertijd het racistische deel van de eigen achterban te bedienen door racistisch te tweeten. Even te wachten totdat het voldoende is geretweet om dan de anderen te bedienen door het bericht onder excuses terug te trekken. Ik noem dit verder een Frankensteinsamenstelling.

Op deze wijze wordt the medium the message. Marshall McLuhan illustreert wat hij daarmee bedoelt met het opschrift van een bord bij een schroothandel: ‘Help Beautify Junkyards. Throw Something Lovely Away Today.‘ Het helpt misschien om open te staan voor de humor van de media.

Het spreekt vanzelf dat als een mechanisme werkt het door zowel links als rechts zal worden gebruikt. Al met al lijkt het onmogelijk te zijn geworden met enig vertrouwen te kunnen uitzien naar wat nieuws is en wat niet.

Nieuws in de zin van objectief de werkelijkheid beschrijven bestaat niet of niet meer. Ook de New York Times en de Frankfurter Allgemeine moeten kiezen wat hun boodschap of hun mediumgezicht zijn zal.

Meneer Sum kiest voor veelvoud van mediakanalen om zich daaruit een beeld te vormen. Linkse en rechtse TV uit Amerika, een Amerikaanse krant, het volgen van @realDonaldTrump on Twitter, een door Rusland gesteund tv kanaal, een Engelstalige krant uit Hong Kong (SCMP, eigenaar Alibaba), een Chinees staats TV kanaal, en het onder EU-auspiciën uitgebrachte Euronews.

Meneer Sum is er niet zeker van dat hij deze benadering lang zal kunnen volhouden. Het kost veel tijd en geeft geen betrouwbaar overzicht van het USA nieuws. Het gebrek aan respect dat in presidentiële tweets over politieke tegenstanders tot uitdrukking komt is ongekend. Hetzelfde geld voor tweets over medestanders die ontslag namen. De president heeft zijn macht gekregen om die weloverwogen in dienst te stellen van zijn gehele land en zijn gehele volk. Dit gebrek aan respect is een misselijkmakend symptoom van het aangekondigde einde van een wereldmacht.