Meteen naar de inhoud

Waar gaat ‘t met het debat naar toe?

  • opinie

Ik ben zelfs ouder dan Derksen en een ex-professor op de koop toe. Gisteren zag ik drie dingen die me in verwarring brachten: een CNN-rapport over Trump in Tulsa, een hoofdstuk van Wild Swans over de culturele revolutie en een aflevering van Veronica Inside. In alle drie is er serieuze belangstelling. Trump trok meer dan 10.000 fans naar Tulsa, Wild Swans verkocht meer dan 24 miljoen exemplaren en VI trok gisteren 1,7 miljoen kijkers. Daar was een reden voor, want vorige week had Derksen’s optreden een vuurstorm veroorzaakte in de beweging van black lives matter — die net aan kracht begon te winnen en hoop wekte. Ik denk dat we het aan Natacha Harlequin te danken hebben dat een debat werd gevoerd dat misschien minder vermakelijk was dan gewoonlijk, maar dat niet ontaardde in voorgebakken formuleringen en evenmin de verschillen zodanig uitvergrootte dat ze het luisteren naar elkaar uitsloten. Het is noodzakelijk om te spreken. Elkaar uitsluiten helpt niet. Iedereen moet kunnen en willen deelnemen aan dat gesprek, ook Akwasi en Derksen.

Niet Akwasi maar Natacha was erbij, wat zorgwekkend is. We leven in een tijd waarin sociale media het nieuws alomtegenwoordig en onbetrouwbaar hebben gemaakt. Wat Trump in 2020 laat zien met beschuldigingen van nepnieuws, bijvoorbeeld bij het tellen van aantallen fans in Tulsa en bij zijn inauguratie, tart elke beschrijving. Erger nog, het lijkt erg op de trucs die Mao gebruikte om de successen van de culturele revolutie in 1972 te claimen. In 1972 had Mao de machinerie van de partij achter zich die het mogelijk maakte om tegenstanders uit te schakelen. Dat leidde ertoe dat alle nieuwsberichten nepnieuws werden en dat alle debatten nepdebatten werden. De huidige sociale media ontwikkelen vergelijkbare krachten. Ik vrees dat VI-achtige journalistiek onmisbaar is om het voortbestaan van authentieke openbare debatten tegen deze dreiging te beschermen. Kortom: Derksen moet blijven!

En ik heb een nieuw en naïef ceterum censeo: Voor het overige ben ik van mening dat Natacha Harlequin Rutte moet opvolgen.