Meteen naar de inhoud

USA Fase 1

  • output

Ik heb een programmaatje gemaakt dat ook COVID-tableaus kan maken voor de staten van de VS. Ik gebruik de gelegenheid om na te gaan hoe een groot aantal grafiekjes tezamen eruit komt te zien. Eerst geef ik die voor de staten die in de verkiezingen van 2 november aan Trump toevielen:

Zou dat een verschil maken wanneer je ze naast de blauwe (Biden) states laat zien?

Tezamen leiden deze cijfers tot een grafiek voor de VS.

[Die heb ik gebaseerd op de cijfers van het EU dataportaal. Dat heeft een andere manier (dan die van het covidtracking project van The Atlantic dat ik voor de staten in de VS gebruikte) om besmettingen te registreren. Daar wordt het aantal ziekenhuisopnames als indicator voor besmettingen genomen in plaats van geregistreerde positieve tests. Dat leidt er weer toe dat de verhouding besmettingen/doden verschillend zijn (1/4, 1/100)]

Die ziet er in de eerste week van 2021 zo uit:

Wat moet je ermee. Als je naar het plaatje voor de VS kijkt en je vooral door de beweging van de lijnen (de trend) laat leiden kun je je voorstellen dat het er rond begin oktober redelijk voorstond. Dat vond Trump toen ook en hij kwam er niet helemaal uit dat toe te lichten bij een onverwacht kritisch interview dat hem werd toegestaan door Fox News. Laten we de grafiek voor de VS reconstrueren zoals die er per begin oktober uitzag.

Het is voorstelbaar dat bij deze weergave (de kennis van toen) een argument in de richting van het valt wel mee/we hebben de zaken in bedwang serieus zou kunnen worden genomen, wanneer het niet zo zou zijn dat het aantal COVID-doden per dag rond de 800 lag en het totale aantal COVID-doden juist de 200.000 had gepasseerd. Bij het lezen van deze grafiekjes is niet alleen de vorm (de trend) maar ook het niveau van belang.

Het lijkt erop dat het kunnen terugkeren naar het oude normaal afhangt van de mate waarin we de trend vlak hebben op het 0-niveau. Dat wil zeggen, dat we de middelen en gedragsgewoontes moeten hebben gevonden en hebben aanvaard om dat zo te krijgen en zo te houden. Dat vraagt er vermoedelijk om dat we collectief begrijpen wat exponentiële groei is en hoe die qua COVID in elkaar steekt.

Als ik in naar onze talloze TV praatprogramma’s voor deskundigen en politici kijk lijkt me de vervulling van die voorwaarde ver weg.