Terug naar de toekomst?

door

in

Vandaag is de weg terug ingeslagen. De avondklok wordt beëindigd, terrassen gaan weer open. Het algemene gevoel is dat de Nederlandse regering anno vandaag zichzelf niet meer bij machte voelt om de noodzaak van de COVID maatregelen over het voetlicht te krijgen. Ik laat een paar getallen zien in fig. 1.

Fig. 1 NL: de laatste 15 weken

De zwarte lijn geeft (weer) het aantal doden per miljoen inwoners per dag. Dat aantal vertoont een dalende trend vanaf 15 januari 2021. En als zodanig lijkt het besluit tot alvast gedeeltelijke terugkeer naar een toestand waaraan we gewend waren geraakt goed verdedigbaar. Maar er is nog een lijn in de grafiek, de rode. Deze geeft het aantal geregistreerde nieuwe infecties per dag per honderd miljoen inwoners. Als de zwarte lijn hoger ligt dan de rode is het percentage sterfgevallen per geregistreerde infectie hoger dan 1%, als die lager ligt is dat percentage ook lager dan 1%.

Voor wie verwacht dat er een min of meer vaste relatie moet zijn tussen de aantallen besmettingen en de aantallen sterfgevallen is figuur 1 iets om over na te denken. Een mogelijke verklaring is dat vanaf 9 januari een begin is gemaakt met vaccinatie en dat de keus is gemaakt om daarmee te beginnen met de kwetsbare ouderen. Als intussen dat als signaal wordt opgevat door de jongeren om de teugels te laten vieren zou dat een verklaring kunnen geven voor het beeld en ook voor het regeringsbesluit tot het inslaan van de weg terug.

Een probleem is dat de ziekenhuizen en de IC-bedden nu volstromen met jongeren. Daarvan gaat een veel kleiner percentage dood, maar wordt wel een groter percentage ernstig (en dan vaak chronisch) ziek. En ja hoor, de aantallen COVID-patiënten in de ziekenhuizen en de IC-bedden (niet afgebeeld in fig. 1) blijven omhoog lopen. Inmiddels wordt urgente reguliere zorg weer verdrongen.

Het gaat nog wel 15 weken duren totdat iedereen kan zijn gevaccineerd. Dat betekent dat we met het ingezette COVID-beleid nog wel twee maanden tegen de limiet zullen zitten van wat de samenleving aan kan.

Opmerkelijk blijft dat ik niet goed weet hoe die limiet in elkaar zit, misschien omdat ik ook niet goed weet wat nu eigenlijk de richting is waarnaar het dominante, morele kompas van de Nederlandse politiek wijst (op dit moment).