Meteen naar de inhoud

Raciaal superioriteitsgevoel

  • opinie

Meneer Knoop volgt nu enige tijd met stijgende verbazing wat zich in de USA afspeelt onder een combinatie van crises. Hij noteerde er vier: de black-lives-matter crisis, de crisis bij de institutionele wetshandhaving, de economische crisis en de coronavirus crisis. Gerekend vanuit 10 juni 2020 zijn ze alle pas enkele maanden zichtbaar. Raciaal superioriteitsgevoel verdient nadere aandacht omdat het bij alle vier de crises een rol speelt. Dat denken wordt door de president van de USA tot uitdrukking gebracht in tweets. Bijvoorbeeld de volgende:

Radical Left Governor @JayInslee and the Mayor of Seattle are being taunted and played at a level that our great Country has never seen before. Take back your city NOW. If you don’t do it, I will. This is not a game. These ugly Anarchists must be stooped IMMEDIATELY. MOVE FAST!

Donald J. Trump@realDonaldTrump tweeted this at 5:01 AM, June 11, 2020

De redenen waarom deze tweet raciaal superioriteitsgevoel laat zien zijn de volgende. Er is een bonte verzameling van mensen die nu al 14 dagen aaneen demonstreren tegen de institutionele onderdrukking van zwarte mensen in de USA. Die onderdrukking is aantoonbaar. Demonstreren is een grondrecht in de USA. Trump typeert de demonstranten als lelijke anarchisten. Die demonstranten zijn burgers van Seattle. Trump vereenzelvigt zich met het gezag waarvan de stad is afgepakt door de burgers van de stad.

Hier is symmetrie met de vindingrijkheid waartoe eerder Nederlands racistisch rechtswetenschappelijk denken aanzette. In 1736 ontsnapte een slaaf genaamd Claes uit Curacao, als verstekeling op een schip naar Nederland waar geen juridische titel was voor slavernij. De Hoge Raad stelde desgevraagd echter dat hij eigendom van zijn eigenares zou blijven omdat hij anders een dief van zichzelf en dus gestolen waar zou worden.