Meteen naar de inhoud

Endemische risico’s

  • motto

Populistische facties die bescherming zoeken tegen endemische risico‚Äôs kunnen wel eens een noodzakelijke voorwaarde zijn voor het ontstaan van collectieve haat, zei ik ergens. Enkele concepten worden hier als vanzelfsprekend beschouwd. Bijvoorbeeld facties en endemische risico’s.

Facties zijn kleine georganiseerde afwijkende groepen binnen een grotere groep, vooral in de politiek. Facties zijn endemisch voor de grotere groep.

Endemische risico’s zijn die risico’s die de grotere groep dreigen te schaden en die vaak als sluipend worden voorgesteld. Douglas laat zien hoe dergelijke risico’s vaak door en voor facties worden gemaakt en gebruikt om de controle over te nemen.

De huidige gevechten tussen democraten en republikeinen op weg naar de verkiezingen in november zijn gebaseerd op het hanteren van argumenten over endemische risico’s in het publieke debat. Aangezien dit debat zijn realistische houvast heeft verloren sinds Trump aantrad als president van de VS, moet iemand die dergelijke debatten wil modelleren op zoek gaan naar eerdere sociaal-wetenschappelijke resultaten.