Meteen naar de inhoud

d-Ratio’s

  • output

Dezer dagen verdedigt Trump met verve dat de verenigde staten tot de top behoort van de landen die de COVID-19 pandemie effectief tegemoet treden. Onderdeel van die verdediging is het geharmoniseerde verhoudingsgetal dat het aantal COVID-doden betreft. Misschien is het goed te kijken of Trump hier een punt heeft. Daartoe heeft meneer Knoop voor de zeven jurisdicties in zijn project dergelijke verhoudingsgetallen vastgelegd. Hij noemt ze d-rate1 en d-rate2. D-rate1 staat voor de verhouding tussen het aantal doden en het aantal getesten. D-rate 2 voor de verhouding tussen het aantal doden en de omvang van de bevolking van de betreffebnde juridictie. Knoop geeft die getallen in procenten voor de zeven jurisdicties in Tabel 1.

d-rate Tabel
Jurisdictiesd-rate1d-rate2
China5.530.00
de VS3.470.05
Frankrijk16.690.04
het VK15.330.07
Nederland11.670.04
Brazilië3.640.04
Globaal4.030.01

Trump heeft gelijk. De d-rate1 van de VS behoort internationaal tot de laagste en Frankrijk tot de hoogste. Nu staat Frankrijk er qua COVID-19 controle aanmerkelijk beter voor dan de VS. Die schijnbare tegenspraak (hoge d-rate1 én goede controle) wordt verklaard doordat de hoogte van het getal samenhangt met het aantal afgenomen tests en dus naar beneden gaat naarmate er verhoudingsgewijs meer getest is. Het getal geeft het verband tussen het aantal doden en het aantal tests. Kennelijk is in Europa veel gerichter getest dan elders. Veel meer valt er niet van te maken.

D-rate2 geeft de overlijdenspercentages van de lokale bevolking. Die zijn weergegeven in honderdsten. Hier steekt het VK boven de andere landen uit. De VS, Brazilië en de wereld gaan hun voorbeeld volgen. Dat valt te verwachten wanneer we naar de aantallen nieuwe besmettingen kijken. Daartegen vallen maatregelen te nemen. Maar die zijn in de VS en Brazilië vandaag nog niet opportuun.