Meteen naar de inhoud

Calibreren

  • output

Intussen, het is vandaag 12 mei — ik werd vanmorgen snipverkouden wakker (nog maar even niet “samen in paniek,” [overigens een ideale schlagertitel], zoals Welmoed zeggen zou) — ben ik een eind verder met het programma, dat zich aan het ontwikkelen is in de richting van een instrument waarmee theorie├źn en theorietjes kunnen worden nagespeeld en aangepast op wat de werkelijkheid laat zien (calibreren). Het ding is nu al veel te ingewikkeld om in een enkele blogpost volledig te laten zien. Kortom dit gaat een hele reeks worden.

Fig1: Calibrating algorithm0 for global COVID-19 data

Fig 1 laat een tussenresultaat zien van een toepassing: het ontwikkelen en modelleren van een theorie over hoe de COVID-19 pandemie zich globaal ontwikkelt en wat daarbij de invloed van ons mensen is/kan zijn. Als we invloed kunnen en willen hebben, dan moeten de resultaten van dit model overtuigend en betrouwbaar zijn, vooral als er politieke besluitvorming mee gemoeid zou zijn. Een goede reden om hogere wiskunde te mijden.

Wat het grafiekje van Fig 1 laat zien is de ontwikkeling van drie dingen in de tijd (perioden van een week). De rode lijn (MOD-I) geeft de uitkomsten van het model bij een eerste besmetting op 29 december 2019. De zwarte lijn (JUR-I) geeft de geregistreerde COVID-19 infecties voor een jurisdictie (in casu de wereld). De grijze lijn (JUR-D) geeft het aantal COVID-19 doden in die jurisdictie aan. De getallen zijn cumulatief. Een horizontale lijn geeft aan dat er geen besmettingen of doden meer bij komen.

Wat er ook te zien valt is dat het model en de werkelijkheid een tijdje met elkaar optrekken en daarna uiteen gaan: het model in zijn huidige vorm is alleen in de aanloop van de pandemie bruikbaar. Het oog en de cijfers laten zien dat het moment waarop de wegen van het model en de werkelijkheid uiteengaan valt rond dag 98, dat is in de vijftiende week van de pandemie. Waarom dat zo is moet worden bezien. Maar voor het gebruiken van het platform (ik ga dat Epiframer noemen) is er een duidelijk punt. Het model van algoritme0 is alleen in het begin van pandemie bruikbaar.

Toch nog vrij lang, 98 dagen. Drie maanden ongeveer.