Meteen naar de inhoud

Brazilië-gegevens erbij

  • opinie

Meneer Sum had iets vreemds gehoord. Bolsonaro (de president van Brazilië) zou het verder publiceren van coronavirusstatistieken hebben tegengehouden. Omdat die een vertekend beeld zouden geven. Voor wie de inspanningen van de begrafinisindustrie ter plaatse heeft meegekregen via de media lijkt deze opvatting weinig aannemelijk. Enfin, hieronder in Fig.1 de getallen tot en met week 23.

Fig. 1 Brazil Data

Het verhaal dat figuur 1 vertelt komt overeen met wat de berichtgeving doet verwachten. Het aantal besmettingen groeit ongeremd. Dat wil zeggen dat het exponentieel blijft groeien. Overal, cumulatief en incrementeel. Nergens een afbuiging te bespeuren. Behalve in de laatste 2 weken van de nieuwe sterfgevallen. Die afbuiging is niet in overeenstemming met wat het aantal besmettingen doet verwachten. Onzeker is of hij de werkelijkheid weergeeft. Misschien zijn het Bolsonarese aanpassingen in het publicatiebeleid. Meneer Sum vermoedt het laatste. We zullen wel zien, later. Wanneer de uitspraak van het Braziliaanse hooggerechtshof dat beveelt dat de publicatie moet worden hervat is geëffectueerd.

Wat de data voor Brazilië vooral laten zien is dat beleid ertoe doet. In de periode waarin “black lives matter” duidelijk naar voren komt kan worden vastgesteld dat als levens ertoe doen, dat alleen zichtbaar wordt door beleid dat levens niet vogelvrij verklaart.