Meteen naar de inhoud

About

Eind 2019 begon ik de blog als een instrument voor mezelf, om de ideeën die me bij het ontwaken ‘s ochtends aanwaaien te noteren. Zo kijg ik een logboek waarin gaandeweg mijn denkwereld in de vorm van een ongeordende netwerk van korte stukjes beschikbaar komt. Met het uitbreken en doorzetten van de coronaviruspandemie kwam de behoefte op om beter te begrijpen wat er aan de hand is. Om die reden ontstond een beetje stuctuur in de blog, gerelateerd aan wat ik weet over complexe adaptieve sociale systemen en het daarbijhorende agent-based modelleren. Die kennis (en mijn ervaringen ermee) zijn zo relevant geworden dat ik er een adviespraktijk aan koppelde. Inmiddels heeft de blog drie partities: voor fragmenten, voor columns en voor dotLegal.

Fragmenten & Columns

Omdat een blog een stapel is, laat-i als eerste zien wat als laatste werd toegevoegd. Als er al een lijn te ontdekken valt wordt die in

omgekeerde volgorde zichtbaar. Fragmenten zijn het resultaat. Ik geef ze uiteenlopende categorieën: fictie voor dromen en verhalen, feiten voor wat als data kan dienen, frames voor ingesleten patronen in denken en voelen (als dogma’s), modellen voor theorieën die kunnen worden vertaald naar speelgoedwerelden , epi voor stukjes over de blog zelf en code for stukjes over NetLogo. Uit al deze categorieën heeft alleen fictie oog voor entertainment.

Consistentie en coherentie volgen uit mijn karakter. Daarom ben ik de enige auteur. Om de daarmee verbonden eentonigheid te doorbreken, verdeel ik mijn identiteit over verschillende fictieve auteurs: de heren Buddy, Zifter, Winnaar en Knoop. Ik neem zelf deel aan hun discussies als meneer Sum, Cogito Sum. Deze namen bevatten hints over de betrokken personages. Het wordt op deze manier een beetje rommelig, maar dat is opzettelijk. De blog was in drie maar is in twee talen. Een taal stel je in door op één van de vlaggen te klikken (en hier is een voorbeeld van

waarom ik de moeite neem.) Tot slot brengen gebeurtenissen mij af en toe ertoe om een opinie te schrijven. Dit zijn kleine verhaaltjes met een pointe, ze worden als columns ter beschikking gesteld.

dotLegal

is een eenmanszaak die samenwerkt met een advocatenkantoor (SCHMDT advocatuur). Zo maak ik vele jaren kennis en ervaring commercieel beschikbaar. dotLegal neemt deel aan normatieve debatten over welke communicatiedienst-architecturen en -strategieën moeten worden toegepast. We dragen ook bij aan het leveren en verwerken van second opinion over wat te doen met falende IT-services. Voor dergelijke projecten beschouwt dotLegal de kwesties die op het spel staan om te leven in complexe adaptieve sociale systemen. Hier is een formulier om contact met mij op te nemen in mijn rol van dotLegal-consultant. (Het kan ook worden gebruikt voor opmerkingen over fragmenten en / of kolommen.)