Meteen naar de inhoud

1 Juni 2020

  • opinie

Ik ben geboren in 1945 in het oosten van Nederland. Daarmee heb ik vrij veel geluk gehad meen ik. Mijn leven gewijd aan de wetenschap van het recht, met computermodellen. Misschien dat de drive daarachter onbegrip was. Over hoe (in Europa) een wereld van religieus sectarisme, sociale classificatie, economische uitbuiting, nationaal-socialisme, holocaust en oorlog heeft kunnen ontstaan. En over hoe mijn persoonlijke wereldje van regionale welvaart en vrede daaruit heeft kunnen groeien. Vandaag is het 2 juni 2020. Ik heb bijna 48 uur voltijds gekeken naar het nieuws. Daarbij heb ik ervaren hoe de black lives matter beweging (sic!) steeds meer een gezicht kreeg dat ik begon te begrijpen. Dat kwam vooral door de toespraak van president Trump en door CNN die rapporteerde.

From the statement by president Trump on June 1, 2020, in de Rose Garden of the White House a few minutes after 6.30 PM and a few minutes before his walk to a church nearby for a photo session while waving a bible. For this, a group of peaceful protestors was cleared away from public space by the military using batons, tear gas and rubber bullets. The protest was against how George Floyd had been killed by the police in Minneapolis a week earlier. I cite:

… All Americans were rightly sickened and revolted by the brutal death of George Floyd. My administration is fully committed that for George and his family justice will be served […] but we cannot allow the righteous cries and peaceful protesters to be drowned out by an angry mob. […] I will fight to protect you. I am your president of law and order and an ally of all peaceful protesters. But in recent days our nation has been gripped by professional anarchists, violent mobs, arsonists, looters, criminals, raiders, antifa and others ...

Deze tekst is misselijkmakend voor wie zich realiseert dat op het moment dat hij wordt uitgesproken een groep demonstranten een paar honderd meter verderop met stokken, traangas en rubber kogels werd verdreven. Om ruimte te maken voor een wandeling van de president voor een fotosessie waarvan het resultaat fake news gaat worden. In de meest letterlijke zin, omdat het beeld niet meer uit de media weg kan worden gedacht.

Mijn probleem met het begrijpen van hoe in Europa een wereld van religieus sectarisme, sociale classificatie, economische uitbuiting, nationaal-socialisme, holocaust en oorlog heeft kunnen ontstaan komt, denk ik nu, om mijn onvermogen te geloven dat mannen als Trump het tegelijkertijd kunnen brengen tot president van de USA en hun eigen woorden en handelen als coherent kunnen aanvaarden.

Maar hoe mensen als Trump dat doen is al eeuwen bekend. Wijs een groepering aan als een gevaar en behandel de leden als zodanig. Leprozen, moslims, joden, protestanten, vrouwen, negers, communisten, demonstranten, anarchisten. De kans is groot dat het gaat werken als groepslidmaatschappen zichtbaar gemaakt kunnen worden. En als een verhaal kan worden verteld dat het gevaar koppelt aan de groep.

Dan gebeurt het ongelooflijke en worden leugens geloofwaardig. En kan de wetenschap geloofwaardigeid verspelen en verliezen.

PS

Toen ik van dit bericht een chinese vertaling maakte met behulp van Google translate viel me op dat wat Trump nu doet zou kunnen zijn ontstaan als zijn interpretatie van hoe de partij in China zijn gezag handhaaft. En daarmee als een poging om in de ogen van Xi geen gezichtsverlies te lijden. Maar misschien is dit vergezocht. Misschien toch iets om op terug te komen.